Latest News

HONDA SMART HOME : HONDA MEMBINA RUMAH MESRA PINTAR MASA HADAPAN (19 GAMBAR)

Sejak tahun 1959 Honda sudah menghasilkan kenderaan bermotor. Mereka pada awalnya menjual Motosikal dan sehingga kini Boon Siew Honda adalah motosikal yang mudah kita lihat di jalanraya seluruh Bolehsia. Pada tahun 1999 mereka menceburi bidang kenderaan hibrid berkuasa pentrol dan elekrtik. Maka tidak mengejutkan kini Honda memasuki pasaran rekaan rumah pintar pula. Sebuah rumah konsep Honda Smart Home seluas 2000 kaki persegi siap dibina di kampus University of California Davis. Ianya akan menjadi tapak menguji keberkesanan sistem rumah pintar dan mesra alam rekaan mereka selama 3 tahun.

Apa yang pintar mengenai rumah ini? Ia membekalkan tenaga elektrik dan bekalan airnya sendiri. Tenaga elektrik dijana menggunakan panel solar manakala air hujan ditadah dan ditapis menggunakan laman sekitar rumah. Sistem pemanas air dan rumah menggunakan kuasa geotermal juga boleh dipasang pada rumah pintar ini. Ianya juga dicipta khas dengan sistem pengecasan untuk kereta Honda Fit rekaan Honda. Elektrik boleh digunakan untuk mengecas kenderaan ini ataupun disedut untuk digunakan oleh perkakasan rumah. Keseluruhan rumah pula boleh dikawal menggunakan aplikasi telefon pintar.

Pendeka kata rumah anda kini lebih pintar dari diri anda sendiri. Kami tertarik dengan sistem pengumpulan air hujan rumah ini. Kami nak sistem ini sahaja dahulu kerana di Lembah Klang catuan air dan mencapai tahap bangsat. Kalau boleh proses air sendiri memang kami nak potong khidmat Syabas yang bebal. Hidup HONDA!
Sumber Honda

No comments:

Post a Comment

Pensel Rajin Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Theme images by Bim. Powered by Blogger.